شیخ نعیم بن محمد نعیم قاسم روحانی شیعی و سیاستمدار لبنانی پس از ترور شهید سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان از سوی شورای رهبری حزب الله به عنوان دبیرکل جدید این جنبش انتخاب شد.
او در سال ۱۹۵۳ در منطقه البسطة التحتا در بیروت به دنیا آمد، پدرش اصالتاً از اهالی منطقه کفرفیلا وابسته به اقلیم التفاح در جنوب لبنان بود. وی مدرک لیسانس و فوق لیسانس خود را در رشته شیمی دریافت کرد و از همان سالهای دهه ۷۰ قرن گذشته میلادی در گروههای اسلامی لبنان وارد فعالیت شد. او همکاری با امام موسی صدر را در آغاز تأسیس جنبش محرومان در دهه هفتاد آغاز کرد.
وی در سال ۱۹۷۰ به دانشکده علوم تربیتی در دانشگاه لبنان وارد شد و رشته شیمی را به زبان فرانسوی در این دانشگاه انتخاب کرد. بعد از فارغ التحصیلی به مدت ۶ سال به تدریس این رشته در دبیرستانهای لبنان مشغول شد. وی در سال ۱۹۷۷ مدرک کارشناسی خود در رشته شیمی را از همین دانشگاه دریافت کرد.
شیخ نعیم قاسم در هنگام تحصیلات دانشگاهی خود و در حالی که تنها ۱۸ سال سن داشت، کلاسهایی را برای کودکان در مسجد برگزار میکرد. او هم زمان مطالعات و تحصیلات حوزوی خود را نیز ادامه داده و در درس خارج فقه و اصول شاگرد علامه سید محمد حسین فضل الله بود.
وی در زمان تحصیلات دانشگاهی خود در تأسیس اتحادیه دانشجویان مسلمان در لبنان مشارکت داشت و ریاست جمعیت آموزش دینی و اسلامی را از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۸۸ عهدهدار بود.
دبیرکل جدید حزب الله لبنان بلافاصله پس از تشکیل جنبش امل به عنوان شاخه نظامی جنبش محرومان لبنان به دست امام موسی صدر در سال ۱۹۷۴ به این مجموعه پیوست و به عنوان جانشین مسئول فرهنگی در این جنبش انتخاب شد. او سپس دبیر شورای فرماندهی جنبش أمل شد.
بعد از انقلاب اسلامی در ایران شیخ نعیم قاسم از جنبش أمل استعفا کرد و مطالعات حوزوی خود را تکمیل نموده و فعالیتهای دینی خود را از طریق برگزاری کلاسها در مساجد و حسینیهها در بیروت و ضاحیه جنوبی آن دنبال کرد. او بیش از ۱۰ سال به این کار همت گماشت و در مساجد و حسینیههای متعددی اقدام به برگزاری کلاسهای دینی کرد.
شیخ نعیم قاسم یکی از عناصر برجسته در روند تأسیس حزب الله لبنان در سال ۱۹۸۲ بود و به عنوان عضو شورای حزب الله انتخاب شد و ۳ دوره در این شورا حضور داشت تا اینکه مسئولیتهای تربیتی و فرهنگی حزب الله در بیروت به وی سپرده شد. او در ادامه معاون رئیس شورای اجرایی حزب الله و سپس رئیس این شورا شد و در نهایت در سال ۱۹۹۱ به عنوان معاون دبیر کل حزب الله انتخاب شد. یکی از مسئولیتهای وی پیگیری فعالیت نمایندگان پارلمانی حزب الله و فعالیتهای سیاسی آنها است.
دوران طولانی حضور شیخ نعیم قاسم در معاونت دبیرکلی حزب الله با تحولات زیادی همراه بود که از جمله آنها میتوان به جنگ جولای ۱۹۹۳ و جنگ ۱۹۹۶ و آزادسازی لبنان در سال ۲۰۰۰ و جنگ ۳۳ روزه ۲۰۰۶ و همچنین درگیریهای سال ۲۰۱۷ اشاره کرد که توان نظامی حزب الله در طول این مدت به صورت فزایندهای در حال افزایش است.
شیخ نعیم قاسم تالیفات متعددی دارد که از جمله آنها کتاب «حزب الله» است که اهداف و تاریخ و دیدگاههای سیاسی این حزب را در آن تبیین کرده است. کتاب «امام خمینی بین اصالت و نو آوری» و کتاب «رهبر احیاگر» در مورد آیت الله العظمی خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران و کتاب «جامعه مقاومت؛ اراده شهادت و پیروزی سازی» از دیگر تالیفات وی است.
او متأهل است و ۶ فرزند دارد که ۴ فرزند او پسر و ۲ فرزند دختر هستند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با حسن کاظمی قمی دیپلمات نزدیک به حاجقاسم بررسی شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد